Emmaus Langeweg

Er werd een regel opgesteld door Abbé Pierre, welke voor de huidige woon- en werkgemeenschappen nog steeds geldt: We zullen niet accepteren dat we in ons bestaan afhankelijk zijn van iets anders dan ons eigen werk.

Woongroep
In de woongroep van Emmaus Langeweg krijgen bewoners de ruimte om op adem te komen. Grofweg stromen bewoners na drie jaar weer uit, er is altijd sprake van maatwerk. Met de kerngroep werken de bewoners en circa 35 - veelal zeer trouwe - vrijwilligers samen in het kringloopbedrijf. In de keuken, woonkamer en op het terras in de binnentuin van het oude klooster, komt iedereen samen om elkaar te ontmoeten op vaste tijden. De bel van vroeger, fungeert nog altijd als oproep pauze te nemen.
Twee keer per week werkt iedereen mee op de 'markt'. Naast deze markt (in feite verschillende winkeltjes in het klooster en de kerk) is er nog een kringloopwinkel op de Veilingkade in Breda. Daar werken ook ca 35 vrijwilligers.

Ruimte voor 'zoekende' idealisten
Fred, Roeland en Caroline vormen sinds enkele jaren de (uitwonende) kerngroep. Roeland en Caroline geven leiding aan de winkel in Breda. In Langeweg is behoefte aan verbreding van het draagvlak. Er is ruimte voor inwonende kerngroepsleden . Mensen die belangstelling hebben om inwonend kerngroeps lid te worden komen in eerste instantie mee wonen en werken bij Emmaus Langeweg. Dan leer je ook Emmaus als (internationale) organisatie beter kennen. Op termijn wordt duidelijk of jij bij Emmaus Langeweg op je plek bent, of elders (binnen of buiten Emmaus) beter tot je recht komt. Welkom deze zoektocht aan te gaan!

Ambitie Emmaus Langeweg

De belangrijkste ambitie van Emmaus Langeweg is mensen ondersteunen die hun leven weer op de rails proberen te krijgen. Daarnaast vindt zij het van belang dat de gemeenschappen versterkt worden en dat er, zo mogelijk, nieuwe bij komen. Zij werkt in de WWEN (werkenenwonenbijemmaus.nl) samen om nieuwe dragende krachten te werven, ervaringen uit te wisselen, om aan scholing te werken en te zoeken naar wegen om nieuwe gemeenschappen te stichten.

Praktische informatie m.b.t. wonen
Een oud klooster biedt plaats aan ongeveer 12 bewoners. Naast kamers voor bewoners zijn er 2 logeerkamers voor tijdelijke gasten. Kamers verschillen in grootte. De woonkamer, de ruime eetkeuken, douches en toiletten zijn gemeenschappelijk. Er is een prachtige ruime binnentuin met terras. Tijdens de markten (op woensdag en zaterdag) is het café geopend, dat eveneens een terras heeft in de bomenrijke kloostertuin. Een moestuin, enkele dieren en een stukje bos achter het klooster worden ook door Emmaus Langeweg verzorgd en onderhouden.

Unieke locatie
Emmaus Langeweg is gevestigd in een voormalig Kapucijnenklooster. Landelijk gelegen, nabij Breda, op een kruispunt van vele fietsroutes. In het café en op het terras is het zowel voor bezoekers als voorbijgangers goed toeven. Taart uit eigen keuken is een absolute aanrader.
In de bijgebouwen van het klooster zijn diverse winkeltjes te vinden, van boeken & platen tot elektra en curiosa. Hier vindt twee keer per week de ‘markt’ plaats, op woensdag en zaterdag. Dan is ook het café geopend en staat er een groente kraam. In de winkel aan de Veilingkade in Breda kunnen mensen overigens op woensdag, vrijdag en zaterdag terecht.

Voor meer informatie over Emmaus Langeweg klik je hier.